De voor- en nadelen van thuiswerken

Thuiswerk wordt steeds populairder onder de mannen. Bij vrouwen was het thuiswerken al razend populair, maar nu begint het ook te bloeien bij de mannen. Waarom wordt thuiswerk steeds populairder? En wat zijn nu de voor- en nadelen van thuiswerk? We zetten het allemaal op een rijtje voor je.

Waarom wordt thuiswerk steeds populairder?

De groei onder thuiswerk blijft toenemen. Dit komt voornamelijk omdat bedrijven, het thuiswerken steeds meer beginnen te accepteren en te stimuleren. Want veel werknemers vinden het prettig om een of meerdere dagen, vanuit huis te werken. Dit stimuleert de relatie met je werknemers, wat op de langere termijn voordelen heeft voor de werkgever. Tevens is recent bekend geworden, dat het ziekteverzuim afneemt als de werknemer minimaal een dag per week vanuit huis werkt.

Daarnaast is het voor heel veel mensen praktisch, om vanuit huis te werken. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld thuis zijn, om een pakketje aan te nemen of om op de kinderen te passen. Dit zorgt voor een leuke sfeer en dus minder ziekteverzuim.

Wat zijn de voordelen van thuiswerk?

Thuiswerk kan grote invloed hebben op je manier van leven. Voor veel mensen is het gebruikelijk, om heel erg vroeg te vertrekken van huis en laat thuis te komen. Ze staan bijvoorbeeld uren vast in de file of hebben vertraging door het ov. Meestal is het voor deze mensen, vaak praktisch om vanuit huis te gaan werken. Want hierdoor hebben ze geen stress en/of ergernissen in het verkeer.

Je kunt flexibeler omgaan met je werktijden. Aangezien je vaak het werk op een vaste datum en/of tijd af moet hebben, is het mogelijk om daar een planning voor te maken. Je kunt bijvoorbeeld in de avonduren gaan werken of bijvoorbeeld op zondag. Desnoods als je meer tijd over hebt, kan je die opvullen met het thuiswerk.

Daarnaast zijn het vaak simpele werkzaamheden, die vanuit huis verricht moeten worden. Dit is prettig voor veel mensen, die gewoon heel erg praktisch zijn of massaproductie willen doen. Je krijgt vaak per uur betaald of bijvoorbeeld per ingepakt product. Dit zorgt ervoor, dat je een garantie hebt en vaak toch goed betaald krijgt. Veel mensen denken namelijk dat thuiswerk niks oplevert, maar dat is toch echt niet het geval. Je kan een prima boterham verdienen met het verrichten van thuiswerk.

De nadelen van thuiswerk?

Desondanks het misschien in eerste instantie geweldig klinkt, zitten er ook nadelen aan (zoals met alles). Je gaat namelijk wel een samenwerking aan met een bedrijf. Het bedrijf heeft bepaalde verwachten, die je wel moet kunnen waarmaken. Mocht dit niet kunnen, dan is er vrij weinig aan de hand. Maar bij simpele werkzaamheden (zoals inpakken), wordt er een deadline afgesproken die gehaald moet worden. Deze deadline is altijd in overleg met het bedrijf, hierdoor heb je altijd ruim voldoende tijd om het in orde te maken. Echter is het wel belangrijk, dat je ook zorgt dat het dan op tijd af is.